Rubriky
Aktuality Kvíčaláci oldskauti

Zemřel Miloslav Kužílek

16. ledna 2024 zemřel ve věku nedožitých 86 let Miloslav Kužílek.

V roce 1968 stál jako jeden z prvních, po opětovném povolení činnosti Junáka, u obnovy moravskotřebovského střediska a významně k němu přispěl. Pracoval ve vedení střediska i přímo s dětmi jako vedoucí 1. chlapeckého oddílu a legendární družiny Lišek.

„Rád vzpomínám na dobu, kdy družina Lišek vznikala, kdy jsem s nimi uskutečnil první schůzky a výlety a snažil se z nich vychovat dobré skauty. Těšilo mě, že po celou dobu tehdejší existence Junáka byla tato družina vždy hodnocena jako nejlepší a že byla příkladem i vzorem ostatním skautům.“ (ze vzpomínek Miloslava Kužílka)

Na počátku 70. let se ještě podílel na politickými okolnostmi vynuceném přechodu skautského střediska do Pionýrské organizace SSM, ale poté již u něj převážila jeho další velká vášeň – historie, a to zejména historie Moravské Třebové. Stal se jejím uznávaným a mimořádným znalcem, popularizátorem a také dlouholetým předsedou komise památkové péče. Za svoji neúnavnou, mnohaletou činnost pro město byl oceněn výroční Cenou města za rok 2012.

Čest jeho památce!

smuteční oznámení

5 1 hlasování
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Šedák Zdenek Kučera
Šedák Zdenek Kučera
3 měsíců před

Odešel už ten poslední ze zakládajících činovníků našeho novodobého skautského hnutí v Moravské Třebové. Je to moc a moc smutná zpráva.
Odchod Mirka Kužílka do skautského nebe je pro mě, ale určitě i pro další starší kamarády a bratry hodně velká ztráta.
Mirek byl pro mě ztělesněním toho pěkného a dobrého, co jsem po roce 1968 našel a prožíval se skupinou, nás začínajících kluků, které Mirek spojil dohromady a vytvořil jednu celoživotní skautskou partu – družinu Lišek. Navždy mu za to budu vděčný. Ještě dnes si pamatuji na naše první setkání, výpravy do přírody, na Kvíčalku, ale třeba i pravidelné čtení z knížky Otakara Batličky na začínajících společných schůzkách, tehdy ještě v JKP, bez trvalé klubovny.
Mirek byl ten první skaut v mém životě a v mém srdci je a zůstane pořád první ! , Je to ten, který vdechl život naší družině Lišek i přátelství na celý život. Postupem času se přidávaly další družiny i jejich vedoucí, ale Mirek byl v těch časech první a především byl opravdu náš ! Skautským myšlenkám i jejich praktické realizaci věnoval spoustu času i úsilí na což není možné zapomenout. Spolu s ostatními jako byl Karel Metyš Jožka Pivec, Laďa Weissar, Tonda Kristek odvedli  ohromný kus práce pro naše začínající skautské hnutí a vychovali v nás kamarády na celý život. A to není skutečně málo.
Mirku, budeš mi chybět (tak jako určitě celé naší družině Lišek). S tebou odchází i má poslední živá vzpomínka na skautské mládí s „modrým životem“ a vším tím, čemu jsi nás pro život naučil.
Děkuji ti Mirku, i za to ,co jsi  pro ty krásné skautské myšlenky vykonal.
Chlapi nepláčou, ale přesto mám slzy v očích. Jsem smutný.               Šedák

1
0
Would love your thoughts, please comment.x