Rubriky
1. oddíl Aktuality

Úspěšný víkend plný dobrodružství a nových dovedností stravila Vlčata na Kvíčalce

Od zábavy na hřišti, přes učení nových dovedností, až po vaření na Jätkänkynttilä – finské svíci. To vše zažila vlčata při své jarní výpravě na Kvíčalku.

O víkendu 22.-24. března vyrazila naše smečka na tradiční víkendovou výpravu na naši domovskou základnu Kvíčalku.

Vzhledem k tomu, že se mílovými kroky blíží Závody vlčat a světlušek byl program uzpůsoben na opakování a prohloubení znalostí k závodům.

V pátek jsme se po příchodu zabydleli a protože nám po cestě vyhládlo, tak si vlčata sama udělala večeři. Po nabití energie byla na řadě spousta her na hřišti, a poté ještě oblíbené Městečko Palermo v chatě. Pak už byl čas jít spát, a tak při usínání nám četla Kebulka z Knížky Záhada hlavolamu.

Ráno po budíčku bylo potřeba se protáhnout, a tak Marťas uspořádal rozcvičku. Po ní nastal čas snídaně. I snídani si vlčata musela udělat sama jako kuchařskou průpravu na závody. V prvním dopoledním programu se pak formou hry vlčata seznámila se skautskou historií. V druhém dopoledním bloku nastal čas vaření oběda.

Tentokrát jsme vynechali vaření v kotlíku na ohni a rozhodli se vyzkoušet vaření na Jätkänkynttile (finské či indiánské svíci). A protože je mnoho variant této svíce, zkusili jsme si vyrobit variantu štípanou. Ještě předtím jsme si však řekli něco málo o možnostech vaření na různých zařízení s ukázka různých vařičů. Poté se vlčata rozdělila do svou skupin a tvorba mohla začít. Nejdříve bylo nutné bez-sukový špalek rozštípnout na 4 části a z nich pak ještě odštípnout prostředky a vytvořit otvor pro přísun vzduchu. Poté už jen zbývalo dát tyto části dohromady a zaaretovat drátem a zapálit. Menší úskalí to samozřejmě mělo, třeba přívod vzduchu nebyl úplně ideální, a tak bylo třeba více rozfoukávat. V tom má řezaná verze svíce značnou výhodu, neboť tam je přísun vzduchu ze všech stran. Uvařit na této svíci se povedlo jen jedné skupině, protože to zvládla celkem rychle a zbytek skupin zastihl déšť, a tak si nakonec vyzkoušeli praktické vaření na různých vařičích. Této zkušenosti se nevyhnuli ani naši rádci, kteří sice nevařili polévku, ale vařili si plnohodnotné jídlo.

Po polévce jsme si pak dali luxusní těstoviny s masovou omáčkou, kterou pro nás připravila Kebulka. Posilněni výborným jídlem jsme se dali do dalšího programu, ve kterém jsme si prohloubili znalosti ze zdravovědy. A tak jsme se dozvěděli co všechno obsahuje lékárnička, kam a jak máme volat v případě nehody, jak si ověříme, že dotyčný dýchá a došlo i zkoušení ošetření různých poranění.

Po tomto programu jsme si dali svačinku a mohli jsme jít na další program, ve kterém jsme si prvně vyzkoušeli v praxi ovládání buzoly a určování azimutu, a poté vlčata musela ukořistit lístečky s různými názvy rostlin a živočichů. Tyto názvy pak hledali a přiřazovali z knih k daným obrázkům.

To už nám ale vyhládlo, a tak jsme se pustili do večeře. Po večeři nastal již odpočinkový program – AZ kvíz, kdy dva týmy soutěžily proti sobě ve vědomostech, které přes den nasbíraly. Unaveni po tomto bloku jsme šli spát.

Ráno po budíčku nastal už jen úklid věcí, snídaně, úklid chaty a cesta domů. Vlčata si víkend velice užila i přes nepřízeň počasí při vaření oběda. Všem vedoucím a rádcům děkuji za spolupráci a tvorbu skvělého programu. (Indy)

0 0 hlasů
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x